et

Əti soyuducuda nə qədər saxlamaq olar?

Baxış sayı: 562

Ətin düzgün saxlanmaması onu çox təhlükəli edə bilər, buna görə də onun saxlanması üçün bütün qaydalara riayət etmək çox vacibdir.

ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzləri (CDC) artıq bişmiş ətin yalnız doğranmış formada saxlanmasını tövsiyə edir. Qızardılmış və ya bütöv hinduşka kimi böyük ət parçalarının daha səmərəli soyutma üçün kiçik hissələrə bölünməsi tövsiyə olunur.

Mütəxəssislər bişmiş əti dörd dərəcədən çox olmayan bir temperaturda soyuducuya qoymağı məsləhət görürlər.

Onu 2 saat sonra soyuducudan çıxartmaq lazımdır. Əgər yemək artıq içərisi isti olan maşında və ya günəşin altında qalıbsa, onu bir saat soyutmaq və ya atmaq lazımdır.
Ətin soyuqda saxlanması onun tərkibində olan bakteriyaların inkişafını ləngidir, sonra isə insanlara yoluxa bilər.

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, bağırsaq çöpü və salmonella (təhlükəli qida infeksiyasıdır) ətdə aşkar oluna bilən iki ümumi bakteriya növüdür. Əgər kimsə bunlardan hər hansı biri ilə yoluxmuş ət yeyibsə, qida zəhərlənməsi inkişaf edə bilər.

Məsələn, bağırsaq çöpü ishala, sidik yollarının infeksiyaları, tənəffüs xəstəlikləri və qan dövranı infeksiyaları kimi ağır xəstəliklərə səbəb ola bilər.

Alimlərin sözlərinə görə, bişmiş donuz və ya kolbasa soyuducuda dörd dərəcə və ya daha aşağı temperaturda bir həftə etibarlı şəkildə saxlanıla bilər. Mal əti və ya quş əti yalnız 3-4 gün soyuducuda saxlanıla bilər.




Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir