corek

Çörək haqqında doğrular

Baxış sayı: 513

Çörəyin zərərləri tez-tez gündəmə gələn bir mövzudur. Mütəxəssislərin bir qismi çörəyi menyudan çıxarmağı təklif edir. 

Bəs, bu məhsul düşündüyümüz qədər zərərlidirmi?

“Gencaile.az” saytı “Publika.az”-a istinadən oxucuları çörək haqqında doğru və yanlış fikirlərlə tanış edir:

 

Boş kalori 

Belə bir fikir var ki, çörəyin tərkibində boş kaloridən başqa nəsə yoxdur. Ümumiyyətlə, təmizlənmiş undan hazırlanan ağ çörəkdən danışırıqsa, bu ifadə doğrudur. Onu tam taxıl alternativi, yaxud daha yaxşısı – çovdar ilə əvəz etsəniz, çörək bədənə əhəmiyyətli fayda gətirəcək. Yüksək keyfiyyətli tam taxıl çörəyində gəncliyin qorunması üçün vacib olan B vitaminləri, manqan, molibden, silikon, mis, kobalt, selen, fosfor və sink tapa bilərsiniz. 100 q çovdar çörəyi yeməklə orqanizmi əsəb sistemini qoruyan gündəlik maqneziumun 1/3-i ilə təmin etmiş olursunuz. Nəhayət, çörəyin tərkibində bağırsaq mikrobiomunun sağlamlığının qorunması üçün vacib olan lif var və bu da öz növbəsində orqanizmdə bir çox proseslərə cavabdehdir.

Çörək kökəldir 

Yediyiniz miqdardan asılı olaraq artıq çəki ala bilərsiniz. Xərclədiyiniz enerjidən çox yemək yedikdə, qalan enerji bədəndə yağ toxuması şəklində toplanır. Məhsul həddindən artıq olarsa, eyni effekti çörək, avokado və ya toyuqdan ala bilərsiniz.

 

Çörəyin tərkibində bağırsaq və qaraciyər üçün zərərli maddələr var

Birincisi, bütün çörəklərdə qlüten yoxdur. Məsələn, qarabaşaq, qarğıdalı, düyü və qoz ununda yoxdur. İkincisi, darı və ya çovdar çörəyinə üstünlük versəniz belə, tədqiqatlar çoxdan sübut edib ki, qlüten sağlam insanın bədəninə zərər vermir. Bu bitki əsaslı zülal yalnız çölyak xəstəliyi olan insanlarda əks göstərişə səbəb olur. Çölyak otoimmün xəstəlikdir ki, bu zaman orqanizm qlüteni mənimsəyə bilmir. Odur ki, qlüten hər kəs üçün zərərli deyil.

 

Maya çörəyi pisdir

Bir çox insan mayanın bağırsaqlara zərərli olduğuna inanaraq getdikcə daha çox mayasız çörəyi seçir. Əslində, mayasız çörək un və su qarışığının laktik turşu bakteriyaları və ya maya ilə mayalanması ilə hazırlanır. Belə ki, paradoksal olaraq mayadan mayasız çörəyin hazırlanmasında da istifadə olunur. Doğrudur, çörəkçilik prosesində mayanın həyati fəaliyyəti dayanır, çünki temperatur 95-97 dərəcəyə çatır. Məhsul tam soyuduqdan sonra xüsusi fərq artıq nəzərə çarpmır.

 

Çovdar çörəyinin kalorisi azdır

Əslində, un eyni kalorili məzmuna malikdir: 100 qrama 340 kkal. Ancaq çörək yalnız undan ibarət deyil, ona görə də hazır məhsulun kalori miqdarı daha yüksəkdir. Çovdar və çovdar-buğda çörəyi üçün – 200-230 kkal, ağ çörək üçün – 250-270, tost çörəyi üçün – 300 kkal. Kalori tərkibi də əlavələrdən asılıdır: toxum, qoz-fındıq, kişmiş. Dələduz istehsalçılar çovdar ununun bir hissəsini buğda ilə əvəz edə bilər, bu da lif və B vitaminlərinin tərkibini azaldır.




Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir