yemek

“Harda nə yeyək?” – IRLANDIYA MƏTBƏXİ

Baxış sayı: 1. 353

“Gencaile.az” saytının “Harda nə yeyək?” rubrikasında bu dəfə İrlandiya mətbəxindən nümunələr təqdim edirik.

İrlandiya mətbəxi qədim, sadə və doyumludur. İrlandiyaya əhalisi kartofla tanış olana qədər ət, balıq, süd və dəniz məhsullarından istifadə edirdilər. Kartofun İrlandiyaya gətirilməsi ilə, bu xalqın mətbəxində yeni dövr başlayıb. Demək olar ki, irland mətbəxinin əsas ərzaqlarından biri olub. Hazırda milli irland yeməklərinin əksəriyyəti kartofdan hazırlanır. Misal üçün, kartof çörəyi, soğan sousunda kartoflu qoyun döş əti və kələmli kartof püresi. Müxtəlif ərzaqları qarışdırmaq adəti irland mətbəxinin zəngin olmasına gətirib çıxarıb.

Image result for irish food

Qədim irland mətbəxinin özəlliklərindən biri də ev və çöl quşunu əvvəlcədən basdırma etmədən bişirmələri olub. Quşun içalatını təmizləmədən üstünə gil sürtüb, ocaqda qızardırdılar. Sonra gillə birlikdə quşun dərisini də çıxarırdılar. Buna görə də, əvvəlcədən basdırma etməyə ehtiyac qalmırdı. Çörəyi, adətən, yulaf və arpadan hazırlayırdılar.

Image result for irish food

Şorbalar irland süfrəsində xüsusi yerə tutur. Bir neçə balıqdan istifadə etməklə, qeyri-adi dada malik şorbalar hazırlayırlar. Yulafdan və xoruz ətindən hazırlanan sulu yeməklər isə irland mətbəxinin məşhurlarındadır. İrland mamırından hazırlanan şirniyyatlarsa qeyri-adiliyi ilə fərqlənir.

 

Aytən




Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir