yemek

Soğan doğrayarkən niyə gözlərimiz yaşarır?

Baxış sayı: 252

Soğan doğrayarkən gözlərimizdən yaş axır. Çünki soğan gözümüzdə yaş əmələ gəlməsinə səbəb olan kimyəvi maddə ifraz edir.

Soğan mikroblara və həşəratlara qarşı biokimyəvi müdafiə mexanizmini aktivləşdirən bir ferment buraxır.

Bundan başqa, soğan doğrayarkən gözlərimizin yaşarması onun içindəki hüceyrələrin açıq qalması və normal olaraq iki ayrı maddənin qarışmasıdır.

Case Uestern Reserve Universiteti buna aydınlıq gətirib:

“Bu iki ayrı maddə birləşərək qaz əmələ gətirir. Qaz göz yaşı ilə reaksiya verdikdə sulfat turşusu əmələ gəlir. Kükürd turşusunun qıcıqlaması nəticəsində yad maddələri təmizləmək üçün gözdən yaşlar ifraz olunur. Əslində deyə bilərik ki, bu, bir növ gözyaşardıcı spreydən istifadəyə bənzəyir”.

Soğan göz yaşlarının qarşısını almaq olarmı?

Soğanı doğramadan əvvəl soyuducuya qoymaq (soğanın temperaturunun aşağı salınması kimyəvi maddələrin reaksiyasını ləngidir).

Soğanı doğrayarkən suya batırın (kimyəvi maddələri sulandırmaq üçün).




Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir