“Gencaile.az” saytının “Yeməyə nə var?” rubrikasında bu gün sizə Narşərablı toyuq reseptini təqdim edəcəyik.
Tərkibi:
4 ədəd toyuq döşü (və ya digər toyuq hissələri);
1 stəkan nar şərabı (nar şirəsi də istifadə edilə bilər);
1 soğan, doğranmış;
2 diş sarımsaq, doğranmış;
2 xörək qaşığı zeytun yağı;
1 çay qaşığı kəklikotu;
1 çay qaşığı cəfəri (istəyə görə);
1 çay qaşığı zəfəran (istəyə görə);
1 çay qaşığı duz;
1/2 çay qaşığı qara bibər;
1/2 stəkan su;
1 xörək qaşığı bal (şirinlik verməsi üçün).
Hazırlanması:
İlk olaraq, toyuq döşlərini yuyub kağız dəsmal ilə qurulayırıq. Üzərinə duz, qara bibər və kəklikotunu səpirik. İstəyə görə, digər ədviyyatlar da əlavə edilə bilər.
Sonra geniş bir tavada zeytun yağını qızdırırıq, doğranmış soğanı əlavə edib 3-4 dəqiqə qovururuq. Soğanlar yumşaldıqda, doğranmış sarımsağı əlavə edib bir neçə dəqiqə daha qovururuq.
Bu vaxt nar şərabını və suyu tavaya əlavə edirik, üzərinə balı və zəfəranı da qoyuruq. Qarışığı yaxşıca qarışdırıb orta atəşdə 5-7 dəqiqə bişiririk.
Toyuq döşlərini tavaya əlavə edirik və üzərini örtüb orta istilikdə 20-25 dəqiqə ərzində bişiririk. Əgər toyuq şirəli və yumşaq olsun istəyirsinizsə, sousu ilə birlikdə 5 dəqiqə daha qaynadıb bişiririk.
Bişən toyuqları qaldırıb isti saxlayırıq. Sousu isə tavada 1-2 dəqiqə daha bişirib qalınlaşdırırıq. Əgər sous çox qalınlaşıbsa, bir az su əlavə edərək incəldirik.
Sonda toyuqları bir plaka düzürük, üzərinə narşərab sousunu döküb, təzə cəfəri ilə bəzəyirik. Yanında düyü, kartof püresi və ya sadə salat ilə servis edirik.
Bu yemək, nar şərabının təravətli şirinliyi və turşuluğu ilə ətin ləzzətini artıraraq sizə çox xüsusi bir dad təqdim edəcək!
Nuş olsun!
Hazırladı: Məsudə Sultan