Az adam bilir, amma pis əhval-ruhiyyənin səbəbi təkcə hava və ya problemlər ola bilməz. Bəzi qidalar da əhval-ruhiyyənin pisləşməsinə kömək edir.
Elmi araşdırmalırın nəticələrinə görə, serotonin hormonunun yaxşı əhval-ruhiyyəmizə cavabdeh olduğu məlumdur.
Ancaq az adam bilir ki, serotoninin 90%-i bağırsaqlar tərəfindən istehsal olunur. Beləliklə, nəticədə əhvalmız həzmlə birbaşa bağlıdır. Ancaq bəzən sevə-sevə yediyimiz bəzi qidalar bizim əhval-ruhiyyəmizin pisləşməsinə birbaşa təsir edir. Bunlardan:
Pəhriz soda
Bu içkilərdə istifadə edilən dadlandırıcı aspartamın tərkibində serotonin istehsalını maneə törədən fenilalanin amin turşusu var.
Müsli
Taxıllarda və müslidə həddindən artıq şəkər var. Həzm sisteminə daxil olduqda, serotonin istehsalının təlaşına səbəb olur və siz eyforiya kimi hiss edirsiniz, lakin sonra şəkər səviyyəsi kəskin şəkildə aşağı düşür və bununla da əhval-ruhiyyəniz düşür.
Qida boyaları
Bəli, rəngli dönərlər və digər bəzədilmiş şirniyyatlar daha iştahaaçan görünür, lakin həzm olunduqda serotonin istehsalını azaldan birləşmələr əmələ gətirir. Buna görə təbii plomblar və şirələr seçmək daha yaxşıdır.
Fast food
Fast food yeməklərində olan hidrogenləşdirilmiş yağlar orqanizmdə omeqa turşularının balansını pozur və bu da uzun müddət serotonin istehsalının azalmasına səbəb olur.
Marqarin
Əyləncəli fakt – hətta tarakanlar da marqarin yemirlər. Çünki o, çətin həzm olunan və bir dəstə zərərli birləşmə əmələ gətirən saf trans yağdır.
Buzlu qəlyanaltılar
Qoz-fındıq, simit, toxum – yeməyi sevdiyimiz hər şeydə monosodium glutamat dad artırıcı var. Son tədqiqatlar göstərir ki, onun artıqlığı serotonin balansına mənfi təsir göstərir. Yəni bir neçə qoz əhvalınızı korlamaz, amma yenə də baş qatmağa dəyməz.
Dərhal əriştə
Əriştədə adətən BPA maddəsi olan ədviyyatlar paketi var. Bədənimiz onu serotonin kimi qəbul edir.
Hormonu kənardan qəbul edərək, bədən öz istehsalını azaldır və əlvida, yaxşı əhval-ruhiyyə.