Ətin və toyuğun baha satıldığı bir zamanda sosiska və kolbasaların kiloqramının ətdən və toyuqdan belə ucuz satılması onların tərkibini şübhə altında qoyur. İstər- istəməz sosiska və kolbasa alarkən onun tərkibi göz önünə gəlir.
Mütəxəssislər də iddia edirlər ki, sosiska və kolbasalar hazırlanarkən onun tərkibnə təmiz ətdən başqa nə desən vurulur. Ölmüş heyvan əti, karton, quş peyini, qığırdaq, toyuq dərisi və s.-dən hazırlanan kolbasa və sosisklar isə bazarda “bişmiş toyuq sosiskası”, “təmiz mal əti” və s. adlarla satılır.
Qida mühəndisi Samir Qulamlının sözlərinə görə, xarici ölkələrdə bu məhsullar hazırlanarkən tərkibinə heyvanların daxili piyləri, sinirləri, sinirlərdən ayrıla bilməyən ət parçacıqları, quyruq yağı, ağciyrlər, oynaq kənarları, toyuq ayaqları, toyuq dərisi və hətta tük də qatılır. Sonradan bu qarışığa soğan, sarımsaq, sous, müxtəlif ədviyyatlar və mikrobun yayılmaması üçün nitrit, nitrat və xərçəngin yaranmasına səbəb olan bir çox maddələr əlavə edilir.
Müsahibimiz bildirir ki, quyruq yağı və daxili piylər əriməyən yağlar olduğu üçün bu da orqanzmi təhlükə qarşısında qoyur. Sonradan bu yağlar orqanizmdə damar tutulması və qan damar xəstəliklərinə gətirib çıxarır. “Bunu siz sosiska və ya kolbasa bişirdiyiniz tavada yağın necə tez donduğunu izləyərək də müşahidə edə bilərsiniz”.
Mütəxəssislərə görə, ölkəyə xarici ölkələrdən bu kimi məhsulların gətirilməsi və ölkdə belə məhsulların istehsalı son 5 il ərzində xərçəngə yoluxmanı sürətləndirib.
Terapevt Məlahət Abbasovanın sözlərinə görə, belə məhsullar uşaqlarda obezlik, görmə pozuntusu, psixoloji pozuntulara, qadınlarda uşaqlıq yolu və süd vəzisi xərçənginə tutulma ehtimalını 3 dəfəyə qədər artırır: “Bu kimi qidalar ürək-damar xəstəliklərinə də yol açır. 0-3 yaşlı uşaqlara ümumiyyətlə, bu qidalar verilməməlidir”.
ABŞ mütəxəssislərinə görə, tərkibinin necə olmasından asılı olmayaraq, bişmiş kolbasa və sosiskalar 72 dərəcədə bişirildiyi üçün sağlamlığa bir o qədər böyük zərər vermir. Azərbaycanda isə kolbasa və sosiskalar çox zaman leş-ölmüş heyvan ətindən, toyuq içalatından, dərisindən, ayaqlarından, pipik və qığırdaqların və s. bu kimi maddələrin qarışığından hazırlanır.
Azad İstehlakçılar Birliyinin (AİB) sədri Eyyub Hüseynovun sözlərinə görə, kolbasa və sosiskaların əksəriyyəti rayonlardan gətirilmiş ölü heyvan ətindən hazırlanır. Əgər kolbasanın qiyməti bazardakı ətin qiymətindən dəfələrlə ucuzdursa, onda istehlakçı onun tərkibinin nədən ibarət olduğunu təsəvvür etməlidir: “Ölmüş heyvan ətindən kolbasa hazırlanarkən tez xarab olur”.
E.Hüseynov qeyd edir ki, mənşəyi məlum olmayan heyvan ətləri Bakıya gətirilərək, burada kolbasa sexlərinə verilir: “Kolbasaların tərkibinə arzuolunmaz komponentlər – çürümüş kartof, karton qarışığı qatırlar”.
Ekspert hesab edir ki, leş ətləri isə paytaxta daha çox Muğan, Bərdə, Saatlı, Sabirabad, Masallı zonasından daxil olur. Bu kimi mənbələrdən hazırlanaraq bazara çıxarılan kolbasalar bazara ucuz çıxır.
“Sağlam yaşamaq istəyirsinizsə, mənşəyi bilinməyən məhsullardan uzaq olun. Kolbasa, sosiska, yarımfabrikat qidalar – kotletlər, düşbərə, hazır yeməklər kimi qidalarn qəbul edilməsi insan ömrünü qısaldır”.
Eyyub Hüseynov deyir ki, bütün məhsullara istifadə müddətini uzatmaq üçün xüsusi kimyəvi maddələr vurulur. Bu maddələr isə məhsulun ömrünü uzatmaqla yanaşı insan ömrünü də qısaldır.
İradə Cəlil