Rusiyalı dietoloq Anna Belousova sağlamlığınıza zərər vermədən pəhriz saxlamağın yollarından danışıb.
“Gencaile.az” saytı “Publika.az”-a istinadən xəbər verir ki, ekspert hər şeyin pəhrizin məqsədlərindən, insanın sağlamlıq vəziyyətindən və məhdudiyyətlərin şiddətindən asılı olduğunu qeyd edib.
Belousova bildirib ki, əməliyyatdan əvvəl kilo vermək lazım gələrsə, həkim xəstəni səkkiz aya qədər qəti pəhriz saxlamağa məcbur edə bilər. Lakin mütəxəssislərlə məsləhətləşmədən yalnız qısamüddətli pəhrizlər saxlaya bilərsiniz.
Dietoloq qeyd edib ki, bu halda pəhriz müddəti iki-üç həftədən çox olmalı deyil: “Yüngül pəhriz seçin, bununla daha sonra rasional qidalanmaya keçmək çətin olmayacaq, həm də xoşagəlməz olmayacaq. İki-üç həftədə yemək vərdişlərində dəyişiklik olur. Xəstələr ilk günlərdə kolbasa və digər zərərli məhsullar yemək istəyir, amma 21 gündən sonra beyin onların dadını unutmağa başlayır və belə bir istək yox olmağa başlayır. Pəhriz düzgün seçilərsə, sağlam qidalanma rasionuna keçmək asan olacaq, az kalorili pəhriz vacib deyil, kalori miqdarı enerji xərclərinə bərabər olmalıdır.
Pəhriz səhv seçilibsə, orqanizm yalnız kalori deyil, həm də ehtiyac duyduğu vitamin və mineralları itirməyə başlayır. Bu da öz növbəsində ciddi ürək-damar problemlərinə səbəb olur”.
Eyni zamanda dietoloq uzun müddət saxlanılan pəhrizlərin zərərlərindən söz açıb.
Bunlar arasında Belousova xüsusilə keto pəhrizi qeyd edib: “Keto pəhrizi maksimum iki həftə saxlamaq olar. Hər hansı karbohidratlı pəhrizdə olduğu kimi, keto pəhrizində də zülallarımız parçalanmağa başlayır və bu da əzələ hüceyrələrinin əziyyət çəkməsinə səbəb olur. Beyin hüceyrələri qlükoza ehtiyac duyduqları üçün əziyyət çəkirlər, bu mütləq şəkər olmalı deyil deyil, meyvələr, tərəvəzlər və dənli bitkilər də qlükozaya çevrilir. Sonra böyrək problemləri başlayır, çünki keton cisimləri kifayət qədər zəhərlidir”.