“Böyrək daşları sidiyin kimyəvi tərkibindəki dəyişikliklər və tərkibindəki duzların səviyyəsinin artması nəticəsində əmələ gəlir”.
Bunu uroloq-androloq Dmitri Juravski deyib.
O əlavə edib ki, tibb böyrək daşının bir neçə növünü – urat, fosfat və oksalat daşlarını ayırır:
“Birincisi sidik turşusunun kalium və natrium duzları ilə qarışığıdır, ikincisi kalsium fosfatları ehtiva edir. Oksalat daşları ən çox yayılmışdır – bunlar oksalat turşusu və kalsiumun birləşməsindən əmələ gələn daşlardır”.
Uroloq böyrəyində oksalat daşı olan xəstələrə turşəng, ispanaq, cəfəri, şüyüd, rhubarb, çuğundur, sitrus meyvələrindən ehtiyatla istifadə etməyi tövsiyə edib. Pəhrizdə oksalat turşusunun çox olması duzların bədəndən çıxarılmasına maneə törədir və daş əmələ gəlməsi riskini artırır.