Tərkibi:
2 kq pomidor,
2 kq quru soğan,
2 kq ətli qırmızı bibər
1 kq bişirilmiş noxud,
1 dəstə cəfəri,
1 dəstə təzə nanə,
1 kq süzmə qatıq,
4 yemək qaşığı qaya duzu,
4 kq un,
1 qaşıq quru maya
Hazırlanması:
Pomidorları iri parçalar halında doğrayın. Ortadan ikiyə kəsib çykirdəklərini çıxardığınız ətli qırmızı bibərləri iri parçalar halında doğrayın. Qabığını soyduğunuz quru soğanları dörd bərabər parçaya bölün. Cəfəri və nanə yarpaqlarını ayırtlayıb bol suda yuduqdan sonraqurudun.ddomatesi tencereye alın.Tərəvəzlər suyunu verəcəyi üçün az miqdarda su əlavə edərək vam odda bişirin. Bişirmə işləmi sonunda püre halına gələn qarışığı ocaqdan alın. Soyuması üçün otaq temperaturunda gözlədin. İncə-incə doğradığınız göyərtiləri də içərisinə qataraq aromalarının qarışmasını təmin edin. Həddindən çox sulanmaması üçün kiçik gözlü bir süzgəcdən keçirdin. Əldə etdiyiniz püre qarışığını mərbəx robortundan keçirdin. Süzmə qatığı və qaya duzunu da əlavə edib qarışdırın. Turşuması üçün quru maya əlavə edin. Az-az ələnmiş un əlavə edərək puaça xəmiri kimi bir xəmir əldə edənə qədər yoğurun. Olduqca böyük boy xəmiri (xəmirin qabarma payını da hesablayın)şüşə və ya cilalanmaldığınız xəmirin üzərini bir bezlə örtün. Otaq temperaturunda, günəş görməyən bir yerdəortalama 3-4 gün qədər saxlayaraq gündə 2-3 dəfə yoğuraraq xəmiri havalandırın. Günəş alan yerə təmiz pambıq bir bez sərin və ya siniyə yağlı kağız sərib xəmirdən aldığınız parçaları əlinizlə açıb bezin üzərinə sərin. Gün ərzində o üz bu üz çevirərək qurutmağa çalışın. Kənar hissələri quruyaraq orta hissəsi nəmli olan xəmirləri qıraraq ufalayıb mətbəx robortunda üyüdün. Toz halına gələnə qədər üyüdün. İri parçalar halında qalan xəmirləri süzgəçdən keçirdərək eyni içləmləri yenidən həyata keçirdin. Tamamən qurutmuş olduğunuz toz tərxanayı çüçə bankalarda sərin və quru yerdə mühafizə edin.
Nuş olsun!