Ət haqqında bunları mütləq bilməlisiniz – MƏSLƏHƏTLƏR

Baxış sayı: 1. 882

Təzə ətin rəngi parlaq qırmızı olur. Xoş iy verir. Yağ lifləri asanlıqla görünür.

– Dana əti alarkən yağlarının məsaməsiz və ağ olmasına diqqət yetirin.

– Soyutma və digər ət yeməkləri üçün ətin bud və döş hissələrini seçin.

– Qiymə üçün ətin boyun və ayaq hissələri daha məqsədəuyğundur.

– Qızartma üçün daha çox kürək ətinə üstünlük verin.

– Döş quzunun ən yağlı hissəsidir. Ancaq sümüksüz əti az olduğu üçün quzu döşünü sümüyü ilə birlikdə doğramaq məsləhətdir.

– Ətin buzunu açmaq üçün üzərinə duz tökün. Bir neçə dəqiqə sonra buzun əridiyini, ətin isə yumşaldığını görəcəksiniz.

– Ətin xarab olmasından şübhələnirsinizsə, ətə bir şiş batırın. Əgər şişdə qoxu varsa, de-məli ət xarabdır.

– Əti bişirməzdən bir saat əvvəl soyuducudan çıxarsanız, daha yumşaq və daha ləzzətli olar.

– Buz yerindən çıxardığınız əti buzu açılmaq üçün soyuducunun aşağı hissəsinə qoyun. Əgər isti şəraitdə buzunu açmağa çalışsanız, protein itkisinə səbəb ola bilər.

– Dondurulmuş ətin buzunu açdıqdan sonra yenidən dondurduqda vitamin itkisinə məruz qalır və zərərli mikroorqanizmlərin çoxalması asanlaşır.

– Gec bişən ətləri daha tez bişirmək üçün qazana bir parça çörək içi atın.

– Əti sümüyündən ayırmadan bir müddət günəbaxan yağında saxlasanız, həm yumşaq, həm də ləzzətli olar.

– Bir gün əvvəldən qalan soyutma əti doğrayıb bir qazana tökün və üzərinə çoxlu pomidor doğrayıb vam odda bişirin.

– Ət suyu hazırlayarkən əti mütləq soyuq su ilə pörtlədin. Beləliklə, ətin dadı bütün ye-məyə eyni paylanacaq.

– Ət suyu hazırlayarkən odun yuxarı və ya aşağı olması çox vacibdir. Məsələn, əti əvvəlcə çox yuxarı odda iki buğum qaynadıb köpüyünü alın. Sonra aşağı odda qaynamağa qo-yun. Bu müddət ərzində ətin dadını və ləzzətini saxlaması üçün qapağın kənarlarını xə-mirlə bağlayın.

– Əti qaynadarkən köpüklənməsinin qarşısını almaq üçün bir yumurta ağını yaxşıca çır-pın və əti qaynatdığınız suya tökün.

– Ətləri mütləq orta və aşağı temperaturda qapağı bağlı şəkildə bişirin. Yuxarı tempera-turda bişirdikdə ətin rəngi qaralır və ətdə sağlamlıq üçün zərərli maddələr meydana gə-lir.

– Ət suyunu soyuducuya qoymazdan əvvəl daha tez soyutmaq üçün qazanı bir qaba qoyun və ətrafına soyuq su tökün.

– Sümük iliyi ət suyunun və ətli yeməklərin ləzzətini artırır. Ancaq çalışmaq lazımdır ki, sümüyü qaynadarkən iliyi içindən çıxmasın.

– Sümüyü qazana su qaynamağa başladıqdan bir az sonra atın. Beləcə, iliyin əriyib suya qarışmasının qarşısını almış olarsınız.

– İliyin sümükdən çıxmasının qarşısını almaq üçün sümüyün açıq hissəsini yerkökü ilə də bağlaya bilərsiniz.

– Əti və ya toyuğu qaynadarkən meydana gələn qoxunun qarşısını almaq üçün qazanın içinə bir baş soyulmuş soğan atın.




Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir