Yayda demək olar ki, hamı müxtəlif şirin və şirəli meyvələrə həvəs göstərir. Ancaq nə qədər təravətləndirici olsalar da, bu cür qidalarda seçici olmağa dəyər.
Dietoloq Marina Melnikova isti mövsümdə meyvə alarkən bir neçə qaydaya əməl etməyi məsləhət görüb.
Yayda bəzi meyvə növləri yemək sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər.
Bakteriyaların yığılması;
Həddindən artıq yetişməsi;
Rasiona həddən artıq şirin meyvələr daxil olması.
Bütün bunlar həzm problemlərinə, hətta zəhərlənməyə səbəb ola bilər, xüsusən də meyvələr düzgün emal edilmədikdə və saxlanmadıqda.
Tez xarab olan meyvələr
Ümumiyyətlə, meyvələrin çoxu əla qida və vitamin mənbəyidir, lakin bəzilərini yüksək su tərkibinə görə istidə yemək təhlükəli ola bilər. Məsələn, qovun, üzüm və alma uzun müddət soyuducudan kənarda qaldıqda tez kifləşə bilər. Üstəlik, onlar yalnız pisləşmir, həm də vitaminlərin çoxunu itirirlər. Bundan əlavə, isti şəraitdə çox uzunsov qovunlar yumşalır və sulanır. Odur ki, sərin mövsümdəki dad və faydalı xüsusiyyətlərini tədricən itirirlər.
Üzümü yay aylarında da ehtiyatla yemək lazımdır, çünki onlar yayda xarab olmağa xüsusilə meyilli olur. Üzüm uzun müddət birbaşa günəş işığında qalsa, qabığı qalın olan meyvələrdən daha tez çürüyə bilər. Uzun müddət günəş işığına məruz qaldıqda giləmeyvə həm də dadının əhəmiyyətli bir hissəsini itirir.
Yerli ərzaq mağazanızda və ya fermer bazarında meyvələr seçərkən onların nə qədər yetişdiyinə diqqət yetirin. Həddindən artıq yetişmiş meyvələrdə şəkər çox yüksək olduğu üçün bütün qida faydalarına malik olmaya bilər. Bu cür meyvələr nişastanın çox sürətlə parçalanması səbəbindən onları həzm etmək də çətinləşir və bu, həzm pozğunluğuna səbəb ola bilər, xüsusən də onlardan çox yeyirsinizsə.
Meyvələrin saxlanılma qaydası
Meyvələri yay aylarında təzə saxlamaq üçün onları soyuducuda və birbaşa günəş işığından uzaq saxlamaq lazımdır. Şirin meyvələrin masada və ya pəncərə kənarından qalmasına icazə verilsə, onlar tez qızacaq, bu da pulpada bakteriyaların böyüməsini təşviq edərək təhlükəli hala salacaq.
Buna görə də, alınmış meyvələri soyuducuya uyğun bir qabda yerləşdirin və vaxtaşırı orada kondensasiya yığılmadığını, kif və ya çürük əmələ gəlmədiyini yoxlayın.
Yay aylarında bir çox insan çay və ya qəhvə kimi su içkilərindən daha çox təzə sıxılmış təbii şirələrə üstünlük verirlər. Bununla belə, meyvə şirələrində yüksək dozada fruktoza var ki, bu da qan şəkərinin səviyyəsini yüksəldə bilər. Əgər siz onları gün və ya həftə ərzində çox tez-tez istifadə etsəniz, bu, diabet də daxil olmaqla daha ciddi fəsadlara səbəb ola bilər!
Əgər il boyu sağlamlığınızı qoruyan bir rasion axtarırsınızsa, şəkərli içkilərin qəbulunu məhdudlaşdırmaq daha yaxşıdır.