Demək olar ki, hər kəs şokoladı sevir və bunun yaxşı bir səbəbi var, sadəcə dadlı deyil, həm də faydalıdır. Bununla belə, həddindən artıq şokolad yeməməlisiniz. Yoxsa, xoşagəlməz nəticələr ola bilər.
“Gencaile.az” saytı “Publika.az”–a istinadən oxucuları şokoladın faydaları və zərərləri ilə tanış edir:
FAYDALARI
Təzyiqi azaldır
Əksər şirniyyatlar təzyiqi yalnız yüksəldir, lakin şokolad əks təsir göstərir. Tərkibində tonometrdəki rəqəmləri azalda bilən flavonoidlər var. Ən yaxşısı kakao miqdarı çox olan tünd şokoladdır.
İltihabı azaldır
Tünd şokolad daha yaxşı hiss etməyə kömək edir: tərkibindəki maddələrin birləşməsi bədəndəki xəstə hüceyrələrlə mübarizə aparır. Gündə 20 qram dadmaq kifayətdir.
Günəşdən qoruyur
Bunu etmək üçün üzünüzə şokolad çəkməyə ehtiyac yoxdur! Flavanol zərərli UV şüalarından qorunmağa kömək edir. Bundan əlavə, şokolad qan dövranını və onunla birlikdə dərinin görünüşünü yaxşılaşdırır.
Yaddaşı yaxşılaşdırır
Tədqiqatlar göstərib ki, şokolad yedikdən sonra 30 dəqiqə ərzində beynin sürəti artır: yaddaş və yeni məlumatları mənimsəmək qabiliyyəti yaxşılaşır.
Atletik performansı yaxşılaşdırır
Şokolad sayəsində çoxları daha uzun müddət məşq edə bilir və daha az yorulur. Bu, kakao paxlasında olan və qanın oksigenlə doymasına kömək edən epikateşin sayəsində baş verir.
ZƏRƏRLƏRİ
Sümüklərin vəziyyətini pisləşdirir
2008-ci ildə hər gün şokolad yeyən yaşlı qadınların üzərində aparılan sınaqlar nəticəsində məlum olub ki, şokolad sümükləri daha kövrək edir. Bunda şəkər və kakao yağının “günahkar” olduğu güman edilir.
Miqrenə səbəb ola bilər
Bu əks təsir şokoladın sui-istifadəsi nəticəsində baş verir. Miqren xəstələrinin təxminən 22% -i bundan şikayətlənir, lakin heç bir elmi sübut yoxdur.
Ürək döyüntüsünü artırır
Şokoladda qarın əzələlərini rahatlaşdıran və ürək döyüntüsünü sürətləndirən metilksantin var. Bundan əlavə, reflünü artırır.
Çəkini artırır
Bütün üstünlüklərinə baxmayaraq, şokolad yüksək kalorili bir təamdır və onu çox miqdarda yeyirsinizsə, tərəzidə görmək istəmədiyiniz rəqəmləri görə bilərsiniz.