Mütəxəssislər qaraciyərin sağlamlığı üçün faydalı olan qidaların adlarını açıqlayıb.
“Sağlam qidalanma” layihəsində bu orqanın regenerasiyasının pozulmasının qarşısını ala biləcək beş faydalı məhsul haqqında danışılıb.
Mütəxəssislər qaraciyərin sağlamlığı üçün bişmiş və qaynadılmış balqabaq yeməyi məsləhət görürlər. Bu meyvələrin pulpasında hepatositlərin hüceyrə membranının qurulmasında, xolesterin mübadiləsində iştirak edən və hüceyrədə lipidlərin oksidləşməsinin qarşısını alan A vitamini (karotenoidlər), fosfolipidlər və doymamış yağ turşuları omeqa-3 və omeqa-6 var.
Mütəxəssislər həmçinin əlavə ediblər ki, A, B qrupu vitaminləri (B1, B2, B6, fol turşusu) və fosforla zəngin çuğundur, A vitamini, askorbin turşusu və pəhriz lifi ilə zəngin olan qırmızı giləmeyvə, həmçinin yaşıl giləmeyvə istehlakı qaraciyərin sağlamlığını artırır.
Qaraciyər sağlamlığı üçün sarıkökdən bol istifadə də məsləhət görülür.
Cəmilə