Ümumi olaraq meyvələrin bir çoxunun vitaminlə zəngin olduğunu bilirik. Bəzi meyvələr də var ki onun özündən çox qabığı faydalıdır. Tərkibi vitamin C ilə zəngin olan mandarin haqqında bəzi maraqlı faktları diqqətinizə çatdıracağıq. Bir çox insan mandarini soyarkən qabığını zibilə atır. Zibil qabına atdığınız bu meyvənin qabığının faydalarını bildikdən sonra bir daha düşünün.
1. Ayaq göbələyi
Mandarin qabıqları ayaqdakı göbələyin bir nömrəli düşmənidir. Tərkibində olan müxtəlif qaz və fermentlər mikrobları məhv edir.
2. Öskürək
Mandarinin özündə və qabığında olan antioksidanlar öskürəyi ortadan qaldırır. Mandarinin qabıqlarını qurutduqdan sonra onu isti suyun içərisinə ataraq adi çay kim dəmləyirsiniz. Daha sonra 2 həftə ərsizndə sərin bir yerdə saxladıqdan sonra içə bilərsiniz.
3.Həzm problemləri
Qabığında var olan vitaminlər həzm sistemin normada saxlamaq üçün də yaxşı vasitədir. Mandarinin qabıqlarını üyüdüdərək toz halına saldıqdan sonra yemək yeyən zaman yeməyinizin içərisinə az miqdarda qatmaqla yeyə bilərsiniz.
4.Mandarin cemi
Limon qabıqlarını da qatmaq şərti ilə mükəmməl bir cem hazırlaya bilərsiniz. Qabıqları kiçik bir qazana ataraq üzərinə 4 çay qaşığı şəkər tökdükdən sonra 3-4 saat gözləyin. Sonra 1 stəkan qaynar suyu üzərinə əlavə edib orta temperaturda bir müddət qaynadın.
5.Mandarin çayı
Mandarinin qabığından hazırlanan çay bədəndəki toxumaları sağlam şəkildə qoruyur və xolesterolu nəzarədə saxlayır. Lakin bu çayı mütəmadi olaraq içmək lazımdır