Şişmiş qarın təkcə vizual olaraq eybəcərlik deyil, həm də sağlamlıqdan uzaqdır.
Mədədə şişkinlik, qarında köp hər 10 insandan birinin əziyyət çəkdiyi problemdir.
Səbəbi isə 90% hallarda qidalarımızdır.
Qastroenteroloq Alexandra Alisovanın sözlərinə görə, meyvə şəkəri, yəni fruktoza yalnız meyvə və tərəvəzlərin tərkibində deyil, həm də tez-tez sənaye məhsullarını şirinləşdirmək üçün istifadə olunur.
“Fruktoza kiçik bağırsaqdan qana məhdud dərəcədə sovrula bilər və ya ümumiyyətlə sovrula bilməz.
Buna görə də, yalnız meyvələrlə deyil, sənaye məhsulları ilə də diqqətli olmalısınız. Bunlar hansılardır.
• Çörək
• Qatıq
• Limonad
• Kola
• Ketçup kimi souslar
Meyvələr əslində, sağlam və dadlıdır. Ancaq meyvə nə qədər şirin olarsa, şişkinlik riski bir o qədər yüksəkdir. Tərkibində yüksək fruktoza olduğu üçün onları həzm etmək çətindir, xüsusən də fruktoza malabsorbsiyasından əziyyət çəkirsinizsə.
Aşağıdakı meyvə növlərində fruktoza xüsusilə yüksəkdir:
• Qarpız
• Üzüm
• Şaftalı
• yetişmiş banan
• gavalı
• Kişmiş
Tərəvəzlər də faydalıdır, lakin təəssüf ki, onlar da meteorizmə səbəb ola bilər. Tərkibindəki fruktanlar və qalaktanlar buna cavabdehdir.
Ən çox aşağıdakı tərəvəzlərdə olur:
• qulançar
• soğan
• uzun soğan
• Kəvər
• ənginar
• Çuğundur
Buğda, arpa və çovdar kimi taxıllarda qlüten var ki, bu da qlüten dözümsüzlüyü olan insanlarda şişkinliyə səbəb ola bilər. Bunlar bağırsaqlarda stress yaradır.