Qida zəhərlənməsi bakteriya, parazit, virus və ya toksinlərin olduğu su, yaxud yeməklərin qəbulu zamanı olur. Qida zəhərlənməsinin əlamətləri yeməkdən 2-6 saat sonra ortaya çıxır. Bəs zəhərlənməyə daha çox hansı qida səbəb olur? “Gencaile.az” Aile.lent.az-a istinadən zəhərlənməyə daha çox səbəb olan qidaları təqdim edir.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
Yaxşı təmizlənmədiyi təqdirdə qida zəhərlənməsinə səbəb olur. Yuyulmuş halda satılan ispanağı da yumadan yeməyin.
Süd və süd məhsulları
Pasterizə edilməyən südlərdə E coli bakteriyasının olma ehtimalı da böyükdür. Listeria və salmonella da pasterizə edilməmiş süddə olur. Südlər müəyyən istilikdə saxlanmalı, qapağını açdıqdan sonra hamısı içilməlidir.
Yumurta
Çiy yumurtalı içkilər və bişməmiş xəmir xoşlayırsızsa, bir daha düşünün. Salmonellanın bəzi növləri toyuğun yumurtalığına yerləşib və çıxan hər yumurtaya bulaşır. Yumurtaları soyuducuda saxlayın. Vaxtı keçmiş yumurtaları istifadə etməyin.
Qabıqlı dəniz heyvanları
Qida zəhərlənməsindən dolayı yaşanan ölüm səbəblərindən 6% -i qabıqlı dəniz məhsullarından qaynaqlanır. Bu qidaların 145 dərəcədə bişirilməsi tövsiyə edilir.
Kartof
Klostridyum botulinum oksigen olmayan şəraitdə böyüyür və torpağın altındakı kartoflara keçə bilir. Sobada bişirilən kartoflara diqqət edin. Soymadan folqaya büküb sobaya qoyduğunuz kartofu 140 dərəcədən aşağı istilikdə bişirməyin.
Çiy ət
Çiy ətdə salmonella, listeria, E coli və fərqli parazitlər var. Ətləri çiy ikən saxladığınız yerləri təmiz saxlayın. Məsələn, çiy əti doğradığınız taxtanı tam təmiz yumamış digər ərzaqların doğranması üçün istifadə etməyin. Çiy qırmızı əti 140-160 dərəcələrdə bişirin.