Gencaile.az” saytının hər həftənin bazar ertəsi oxucularına təqdim etdiyi “Yeməyə nə var” rubrikamızda sizə həm fərqli, həm də, bir o qədər dadlı olan kartoflu varenik resepti təqdim edirik.
Xəmiri üçün
Un – 2 stəkan
Su (ilıq) – yarım stəkan
Yumurta – 1 ədəd
Xama – 1 çay qaşığı
Narın xörək duzu
İçlik üçün
Kartof – 3 ədəd böyük ölçülü
Böyük baş soğan – 1 ədəd
Sarımsaq – 2 diş
Narın xörək duzu
Qara istiot – zövqə görə
Dəfnə yarpağı – 1 ədəd
Zeytun yağı
Xama – 1 çay qaşığı
Süd – 2 xörək qaşığı
Bir az ya quru nanə, ya da ki, təzə nanə
Sarıkök – 2 çimdik
Hazırlanması
Un, yumurta, su, duz və xama qarışdırılıb xəmir yoğurulur. Xəmir əldən ayrılana qədər yoğurmaq lazımdır. Xəmiri örtüb saxlayırıq və içliyi hazırlayırıq. Kartofu yuyub, qabıqlarını soyub, kiçik kub formasında doğrayıb bişməyə qoyuruq. Bir az qaynadıqdan sonra dəfnə yarpağını yuyub qazana əlavə edirik. Sonra soğanı və sarımsağı xırda-xırda doğrayıb əlavə edirik. Tam bişdikdən sonra dəfnə yarpağını götürürük, kartofu kartof əzənlə əzirik, püre halına salırıq. Sonra südü, xamanı, duzu, istiotu, nanəni, sarıkökü əlavə edirik, qoyuruq qaz sobasında 2 dəqiqə qalır və götürürük. Sonra xəmiri yayırıq, stəkanla yumru dairələr kəsirik. İçliyi xəmirə doldururuq və sanki kiçik şəkərburalar alınır, xəmirlərin ağzını da, şəkərbura kimi bükürük. Və hazır varenik xəmirlərini zeytun yağında peraşki kimi qızardırıq. Hazır olduqda isə mayonez və ya xama ilə servis edə bilərsiniz. Mən məsələn, mayonez ilə servis etdim.
Qeyd edim ki, xəmirə xamanı qatmaq onu daha yumşaq və dadlı edir, eyni zamanda içliyə də əlavə etmək. Soğanı qovurmadan əlavə etmək isə daha fərqli, “incə” dad qatır.
Məsləhət görürəm, siz də bu dadlı vareniklərdən hazırlayıb evdəkiləri sevindirəsiniz.
Nuş olsun!