Çoxumuz bişmiş kələmin ətrini xoşlamırıq. Lakin, yemək zamanı xoşagəlməz qoxuları aşkar edən kükürd birləşmələri ağ kələmi daha qiymətli edir. Zəngin vitaminlərlə, minerallarla zəngin ağ kələm qış aylarında möcüzəvi qidalardan biridir.
Türkiyəli qida və diyeta mütəxəssisi İpək Ertan sağlamlığın faydaları haqqında məlumat verərkən kələmi xüsusi vurğulayıb. O deyir ki, kələmdən nə hazırlasanız onun faydalarını görəcəksiniz. Kükürd birləşmələri, A, C və K vitaminləri sayəsində, antioksidant xüsusiyyətləri ilə çox güclü təsir edən kələmin faydalarını təqdim edirik.
İnfeksiya və bakteriyalardan qoruyur
Bir çox tərəvəzdən fərqli olaraq kələm C vitamini ilə daha zəngindir, infeksiyalara qarşı qoruyucu təsirə malikdir.
Sinirləri gücləndirir
Kələmdə həmçinin B qrupu vitaminləri vardır ki, bu da xüsusilə sinir sistemi üçün faydalıdır. Eyni zamanda, kondensasiya gücləndirilməsi xüsusiyyətləri də var. Ağ kələmdən hazırlanmış salatlar yedikdə, gündəlik B vitaminlərinin 10 faizini əldə etmiş olursunuz.
Arıqlamağa kömək edir
Olduqca aşağı kaloriyə malik olan ağ kələm həm də diyetikdir. 100 qram kələmdə 24 kkal enerji var. Xüsusilə çiy yeyildikdə daha az kalori almış olursunuz. Liflərlə zəngin olan ağ kələm uzun müddət insanda doyma hissini yaradır.
Sümükləri bərkidir
Kalsiumun güclü mənbəyi olan ağ kələm bu xüsusiyyəti ilə digər tərəvəzlərdən bir neçə addım qabaqdadır. Gündəlik kalsium ehtiyacının 10 faizini 100 qram ağ kələmlə tamamlaya bilərsiniz. Beləliklə, diş və sümük toxumasının sabitliyini dəstəkləyən ağ kələm xam və ya bişirilmiş olsun, kalsiumun tərkibinə təsir göstərmir.
Bağırsaqları çalışdırır
Kələmi bişmiş halda yeyərkən bağırsaqlarımıza daha müsbət təsir göstərir. Çünki bişmiş halda kələm kükürd istehsal edir ki, bu da bağırsaqların yumşaldılmasında böyük rol oynayır.