Payızın gəlişi ilə mətbəxlərdə minerallarla zəngin tərəvəz və meyvələr öz yerini tutmağa başlayıb. Bundan əlavə, oktyabr ayında balıq mövsümü öz yerini alır. Bəs oktyabr ayında hansı qidaları yemək lazımdır?
Balıq
Tərkibində omeqa-3 yağ turşuları olan palamut ürək-damar sağlamlığı üçün faydalıdır. Balıq pis xolesterini tarazlaşdırır və qan təzyiqini aşağı salır.
Üzüm
Bu meyvə tam bir antioksidant anbarıdır. Həzmsizliyi aradan qaldırır və döş xərçəngindən qoruyur.
Armud
Sinir sistemini və bağırsaq sağlamlığını tarazlaşdırır. İmmunitet sistemini gücləndirir.
Kinkan
Bu meyvədə limondan 20 dəfə çox C vitamini var.
Nar
Nar təbii ürək qoruyucudur. Tərkibində infarkt riskinə qarşı çoxlu antioksidant var.
Alma
Tərkibində C, A, K, B6 və E vitaminləri var.
Mandarin
İmmunitet sistemini gücləndirir və yeni hüceyrələrin əmələ gəlməsinə kömək edir.
Kök
Qış aylarının məşhur tərəvəzlərindən biri olan kök, tərkibindəki A vitamini və digər vitaminlərlə qaraciyərə faydalıdır.
Gül kələmi
C və K vitaminləri ilə zəngin olan gül kələmi fol turşusu ilə də zəngindir və qan şəkərini tarazlaşdırır.
Göbələk
Ən dadlı göbələk payız aylarında olur. Xolesterolu azaldır, maddələr mübadiləsini və bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırır.
Kələm
Köpü aradan qaldıran güclü antioksidant olan kələm oktyabr ayının ən məşhur tərəvəzlərindəndir.
Şirin kartof
Anemiyaya yaxşı təsir edir, həmçinin dərinin daha parlaq görünməsinə kömək edir.
Badımcan
Pis xolesterolu azaldır və yaxşı xolesterolu artırır. Qan təzyiqini aşağı salır və lif baxımından çox yüksək bir qidadır.
Pirasa
Pirasa immunitet sistemi üçün faydalı olan vacib tərəvəzlərdən biridir. Tərkibindəki kalium, kalsium, fosfor, dəmir və maqnezium bir çox xəstəliyin qarşısını alır.
Aysel Şahmar