yemek

Müxtəlif ölkələrin Yeni il bayramında ənənəvi yeməkləri

Baxış sayı: 606

Hər ailənin Yeni il bayramı süfrəsi üçün öz kulinariya ənənələri var. Kimsə mütləq ördək və ya qaz bişirir. Bəzi ölkələrdə paytaxt salatı və narıngi mütləq süfrədə olmalıdır. Aşağıda sizə müxtəlif ölkələrdə Yeni il üçün hansı ənənəvi yeməklərin hazırlandığını nəzərdən keçirməyi təklif edirik. Bəlkə də bu il bayram süfrənizə əlavə etmək istədiyiniz maraqlı variantları burada tapa bilərsiniz.

 

Olibol (Hollandiya)

Bu yemək yağda qızardılmış kiçik xəmir toplardan ibarətdir. Onlar şəkər və ya şəkər tozu ilə örtülmüşdür. İçlik kimi qurudulmuş qarağat və ya kişmiş istifadə olunur. Çox vaxt insanlar onu evdə deyil, bayram yarmarkalarında yeyirlər.

 

Marzipan donuz (Avstriya və Almaniya)

Gülməli və dadlı marzipan donuzları bayram yeməyi və ya ailə və dostlar üçün sevilən bir hədiyyə olaraq hazırlanır.

 

Kransekake badam tortu (Danimarka və Norveç)

Bu, müxtəlif ölçülü badam üzüklərindən ibarət ənənəvi qənnadı məmulatıdır. Qatları şirin ağ qlazurla yapışdırılır. İdeal desertin zahiri sərt, içi isə yumşaqdır.

 

Cotechçino (İtaliya)

Bu, donuz ətindən (daha doğrusu, ayağın aşağı hissəsindən) hazırlanan yağlı kolbasadır. İtalyanlar bu yeməyi sadəliyinə və doydurmasına görə sevirlər. Ənənəvi olaraq mərcimək və ya kartof püresi ilə verilir.

 

Soda çörəyi (İrlandiya)

Bu qeyri-adi bayram çörəyinin tərkibində mütləq zirə və digər ədviyyatlar olur. Bişmiş halda mümkün qədər uzun müddət təzə saxlamaq üçün viski ilə isladılır.

 

Banitsa (Bolqarıstan)

Banitsa pendirli və çox dadlı qatlı tortdur. Bu tortu hazırlayarkən mütləq arzular yazılmış kağız parçaları qabda gizlənir.

 

Milad vetçinası (Finlandiya)

Finlərin Yeni il tətillərində ən çox sevdiyi yemək vetçinadır. Alma şirəsi, xardal və ət bulyonundan hazırlanmış şirin sousla verilir.

 

Milad jurnalı (Fransa)

Ənənəvi fransız deserti kremli içliklə örtülmüş nazik biskvit tortudur. Diqqətlə bir rulona bükülür və istəyə  uyğun bəzədilir. Çox vaxt şokoladlı qlazurla ilə doldurulur.

 

Alma və xama ilə siyənək balığı (Polşa)

Polşada Yeni il süfrəsini alma ilə xama içərisində ənənəvi siyənək olmadan təsəvvür etmək çətindir. Deyirlər ki, Yeni il ərəfəsində bu yeməyi yeyənlər il boyu uğur qazanacaqlar və uğurların dadını çıxaracaqlar.

 

Milad sazan balığı (Çexiya)

Bir çox çexlər bayramı ət və şirniyyatla deyil, balıqla əlaqələndirirlər.

 

Qalloping Con (ABŞ)

ABŞ-ın cənub ştatlarının məşhur bayram yeməyi düyü, noxud, soğan, kələm və donuz ətindən hazırlanır.

 

Vasilopita pastası (Yunanıstan)

Adətən badamla hazırlanan dəyirmi qəhvə tortudur. Vasilopita ənənəvi olaraq içərisində bir sikkə ilə bişirilir. Belə bir sürprizin onu tapana uğurlar gətirdiyinə inanılır.

 

Soba əriştəsi (Yaponiya)

Yapon ailələri Yeni il ərəfəsində soba əriştəsi yeyirlər. Bu, ötən illə vidalaşmaq və gələn ili qarşılamaq üçün edilir. Ənənə 17-ci əsrdə başlamışdır. Bu ləzzətli ritualda uzun əriştə uzunömürlülüyü və firavanlığı simvollaşdırır.

 

Roscón de Reyes (Meksika, İspaniya)

Bu, üzük şəklində bişirilmiş və üzərinə şəkərli meyvələr və giləmeyvələr qoyulmuş bayram çörəyidir. İçərisində bəzi zinət əşyaları (məsələn, sikkə) gizlənir ki, bu da onu tapan üçün uğur rəmzidir.

 

Tteokguk (Koreya)

Bu şorbanı düyü tortları, ət və tərəvəzlərlə yemək koreyalılar üçün ciddi şəkildə qrup fəaliyyətidir. Birlikdə yeyildikdə gələn ildə uğurlar gətirəcəyinə inanılır.

 

Nubar Süleymanova




Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir