su

Canlı və cansız bakteriyaların təhlükələri

Baxış sayı: 461

Quyu suyundan istifadə edərkən çoxumuz bilirik ki, o suyu qaynatmadan içməməliyik, çünki tərkibindəki bakteriyalar insan sağlamlığına təhlükə yarada bilər. Buna görə də deyə bilərik ki, qaynar su bakteriyaları öldürmək üçün həyati əhəmiyyət kəsb edir. Bəs bakteriyalar bu şəkildə ölə bilərsə, onların cəsədlərinə nə olur?

Türkiyə mətbuatında bu suallara cavab axtarılıb. Bakteriyaların ölmə üsulundan, yaşadıqları mühitdən və digər amillərdən asılı olaraq dəyişir.

Mövzu ilə maraqlananları aşağıda sadalaya bilərik:

Bakteriyalar müxtəlif yollarla ölə bilər.Misal üçün; Onlar qaynar su, antibiotiklər, şüalar və ya immunitet sistemi kimi xarici faktorlar tərəfindən öldürülə bilər.

Bakteriya; Temperatur, pH, rütubət, qida və oksigen kimi ətraf mühit amillərinə həssasdır. Bu amillər öz optimal dəyərlərindən uzaqlaşır; Bakteriyaların böyüməsini, bölünməsini və ya metabolizmini maneə törədə bilər. Misal üçün; Qaynar su bakteriyaların hüceyrə membranlarını və zülallarını pozaraq öldürür.

Ancaq bilmək lazımdır ki, qaynar su bütün bakteriyaları öldürmür. Bəzi bakteriyalar həddindən artıq temperaturlara davamlı sporlar əmələ gətirərək sağ qala bilirlər.

Bakteriyalar həmçinin antibiotiklər, radiasiya və ya immun sistemi kimi xarici amillərlə də öldürülə bilər. Antibiotiklər; Bakteriyaların hüceyrə divarını, DNT və ya zülal sintezini pozaraq onları məhv edir. Şüalar bakteriyaların DNT-sini parçalayaraq öldürür. İmmun sistemi; Bakteriyaları tanıyır və onları faqositoz, iltihab və ya antikorlarla məhv edir.

Bakteriyalar öldükdən sonra onların cəsədləri başqa canlılar tərəfindən yeyilə, parçalana və ya fosilləşə bilər

Bakteriyaların cəsədləri yaşadıqları mühitdən və digər canlıların varlığından asılı olaraq müxtəlif yollarla sona çata bilər. Misal üçün; Bakteriyaların cəsədləri digər bakteriyalar, göbələklər, protozoa, qurdlar və ya həşəratlar kimi mikroorqanizmlər tərəfindən yeyilə bilər. Beləliklə, cəsədlər qidalanma dövrünə töhfə verir.

Bakterial cəsədlər nadir hallarda fosilləşə bilər. Bu şəkildə bakteriya cəsədləri milyonlarla il sonra da yaşaya bilir. Misal üçün; Stromatolitlər bakteriyaların fosilləşmiş koloniyalarıdır.

Bakteriya cəsədləri gündəlik həyatımıza mənfi təsir göstərməsə də, əməliyyat kimi xüsusi gigiyenik məsələlərdə onların cəsədlərinin bir parçasının belə tapılmamasına son dərəcə diqqət yetirilir.

Xəstəxanaların avadanlıqların təmizlənməsi ilə bağlı nə qədər həssas olduğunu az-çox bilirik. Əməliyyatlar zamanı skalpelləri təmizləmək üçün adətən ikinci “Depirogenasiya” mərhələsi tətbiq olunur.

Bu, bakteriyaları öldürmək üçün deyil, qalan fraqmentlərin immunitet reaksiyasına səbəb olmasının qarşısını almaq üçün aparılan bir prosesdir. Beləliklə, bu prosesin məqsədi bakteriyaların ölü cəsədlərini parçalamaqdır.

Və nəhayət, gələk əsas sualımıza: Gündəlik həyatımızda ölü bakteriya riski varmı?

Bu sualın cavabı həm bəli, həm də yox. Çünki təkcə insanlar deyil, dünyada demək olar ki, hər şey ölü və ya canlı bakteriyalarla örtülmüşdür. Əslində burada əsas məsələ ölü bakteriyaları hansı mühitdə yediyiniz və ya içdiyinizdir.

Burada demək istədiyimiz budur; Bu, ölü bakteriyaların sizə pis təsir etməsi deyil, bəzi bakteriyaların ölü olsalar belə, endotoksin daşıya bilməsidir. Toksin istehsal edən bakteriyalar ölü və ya diri sizə zərər verə bilər. Buna görə çirkli və ya kiflənmiş qidalar, içkilər istehlak etməmək daha yaxşıdır, çünki bakteriyaların növündən asılı olaraq bu, sizi zəhərləyə və ya infeksiyaya səbəb ola bilər.

Onu da xatırlatmaq lazımdır ki; Hər bakteriya düşündüyünüz qədər zərərli deyil. Axı, hər bir insanın minlərlə bakteriya daşıdığını nəzərə alsaq, bu məsələni çox da şişirtməməliyik. Ancaq tanımadığınız mənbədən içdiyiniz suyu qaynatmağı və yeni aldığınız meyvə-tərəvəzləri yumağı unutmayın. Bunu da deməsək olmaz.

 

Qadir




Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir