mektebde yemek

Məktəbli uşaqların nahar qutusunda nələr olmalıdır?

Baxış sayı: 550

Səhər yeməyi ilə yanaşı, analar nahar qutusuna nə qoyacağını düşünməlidirlər ki, uşaqlar dərslər arası tənəfüslərinin birində qəlyanaltı yesin.

Sağlam qida – uşaqlarınızın sağlamlığının açarıdır. Uşağınıza məktəb üçün sağlam nahar vermək çox vacibdir: bu, onu uzun müddət enerjili olmasını təmin edəcəkdir. Sağlam bir seçim- təzə meyvələr, tərəvəzlər, heyvan və süd zülallarının birləşməsi və əlbəttə ki, karbohidratlı qidalardır (o sadəcə uşağa enerji verir). Sağlam qida uşaqlara dərslərinə daha yaxşı konsentrasiya olmağa kömək edir. Ancaq müasir analar bilirlər ki, uşağın pəhrizini tərtib etmək üçün bütün tövsiyələrə əməl etmək o qədər də asan deyil. Xüsusən də söhbət onun məktəbə apardığı yeməkdən gedir. Nahar qutusuna brokoli, tam taxıl çörəyi və bir alma qoysanız belə, o, mütləq yeyilmir. Buna görə də, başlamaq üçün, naharınızla nümunə göstərməyə çalışın və uşağa öz naharını hazırlamağa (əlbəttə ki, sizin nəzarətinizdə) təşviq edin və ya daha sonra hazırlayacağınız məhsulların siyahısını tərtib edin. Sağlam qida seçimləri üçün həmişə uşağınızı tərifləyin. Öz məktəb naharını hazırlamaqda nə qədər çox iştirak etsə, onu yemək ehtimalı bir o qədər çox olar.

Nahar qutusuna nə qoymaq lazımdır? Bir uşağın məktəbə gətirə biləcəyi bir çox variant var. Bəs bu sağlam seçimdirmi? Evdar.az sağlam nahara daxil edə biləcəyiniz qidaların siyahısını təqdim edir:

Süd məhsulları

Hər hansı bir süd məhsulu məktəbli üçün uyğundurmu? Əlbəttə yox. Şirin süd məhsulları həddindən artıq kalori ehtiva edir və allergiyaya daha çox səbəb olur. Bu səhər yeməyi və ya nahar yeməyindən daha çox desertdir. Şəkər südün bütün üstünlüklərini inkar edir. Odur ki, şirin kəsmik, şirin meyvəli qatıq və şokoladlı südün sümükləri və dişləri gücləndirməklə heç bir əlaqəsi yoxdur. Təbii dadı olan süd məhsulları seçin. Və ya özünüz bir içməli qatıq şüşəsinə əzilmiş meyvə və ya giləmeyvə əlavə edin.

Sendviçlər

Beyin üçün yeganə qida mənbəyi karbohidratların parçalanmasının son məhsulu olan qlükozadır. Karbohidratlar mürəkkəb və sadədir. Birinci qrupa dənli bitkilər (yulaf yarması, qarabaşaq yarması, düyü, darı), un məhsulları (çörək, makaron, taxıl), paxlalılar (noxud, lobya, mərcimək) daxildir. Sadə karbohidratlara şəkər və bal daxildir. Qidalanmada kifayət qədər mürəkkəb karbohidratlar yoxdursa, uşaqda şirniyyat üçün idarəolunmaz istək yaranır. Buna görə də, uşağınız üçün sendviç hazırlayarkən dənli çörəklərə, kəpəkli və ya tam taxıllı çörəyə diqqət yetirməlisiniz. Bu çörəklər lif və B vitaminləri ilə zəngindir və uşağın sinir sisteminə faydalı təsir göstərir. Ancaq çox vaxt uşaqlar adi sendviçlərdən bezməyə başlayırlar. İçliyi pide çörəyinə, lavaşa (tortillaya) bükməyə çalışın.

İçlik ayrı bir söhbətdir. Ancaq təbii ki, faydalı və mütləq müxtəlif olmalıdır. Həftə üçün əlavələrdən nümunə menyu hazırlamağa çalışın. Ola bilər:

  • Sobada bişmiş alma, pendir və qoz-fındıq
  • Pendir, xiyar və pomidor dilimləri, kahı, üzüm, bir az təbii qatıq
  • Bərk qaynadılmış yumurta, kahı
  • Kotlet, tərəvəz
  • Toyuq əti, pendir, kahı
  • Şokolad içliklərindən, mürəbbələrdən, baldan və yağlı ətlərdən (kolbasalardan) istifadə etməyin.

Ümumiyyətlə, bir çox variant var! Məktəb naharlarını şaxələndirmək üçün sadəcə fantaziyanızı işə salmalısınız. Əlbəttə ki, ət məhsullarının ev şəraitində hazırlanması arzu edilir: kotletlər, küftələr və ya kolbasa. Evdə hazırlanmış toyuq kolbasasının ən sadə reseptini bu məqalədən oxuyun.

Meyvə

Meyvə ən yaxşı seçimdir. Uşağınıza mövsüm meyvələri vermək üçün hər fürsətdən istifadə edin. Təbii şirədə konservləşdirilmiş meyvələr (şəkər əlavə edilmir) də yaxşı fikirdir. Uşaq bananı sevirsə, bu problemin əla həllidir. Bananın tərkibində çoxlu sağlam karbohidratlar, qlükoza və böyüməkdə olan orqanizm üçün çox zəruri olan kalium var. Siz həmçinin az qurudulmuş meyvələr (bir az – çünki qurutma zamanı onlara çoxlu şəkər əlavə olunur) və ya qoz-fındıq, meyvələr (dilimlənmiş alma və ya armud, kiçik naringi, kiçik üzüm dənələri ) qoya bilərsiniz. Bütün bunları uşaq çirklənmədən yeyə bilər.

Un məmulatları

Un məmulatları hər gün məktəblinin yemək qutusunda olmamalıdır, həftədə maksimum iki dəfə. Ancaq bir ədəd pirojna, iki və ya üç ədəd peçenyedən çox deyil. Əgər nahar qutusuna qoymaq istəsəniz, o zaman bu, qızardılmış deyil, buğdadan deyil, çovdar unundan bişmiş olmalıdır.

Su

Bu tələb olunan menyu elementidir. Susuzluğun qarşısını almaq üçün uşağınızın çantasına kiçik bir şüşə su qoyun. Su çatışmazlığının akademik fəaliyyətə pis təsir etdiyi elmi şəkildə sübut edilmişdir: diqqətlilik azalır, diqqətsizlik artır, uşağın bəzi məlumatları yadda saxlaması çətinləşir, mətnlərə diqqət yetirə bilmir. Bundan əlavə, o, daha tez yorulur və yatmaq istəyir.

Qeyd:

  • Nahar qutusuna salfetlər qoyun :quru və kiçik bir nəm salfet.
  • Kahı yarpaqlarını sendviçə qoymazdan əvvəl yaxşıca qurudun (əks halda nəmli, yastı bir sendviç alacaqsınız).
  • Əgər bankaya qatıq qoysanız, bir çay qaşığı qoymağı unutmayın. Belə hallar üçün plastik dəstlərdən istifadə etmək rahatdır.
  • Əgər  işləyən anasınızsa, nahar çantasını bir gün əvvəl hazırlayın.
  • İsti mövsümdə zəhərlənmə olmaması üçün uşağınıza süd, qatıq, balıq və ət verməyin.
  • Süd, yumurta, qaynadılmış sosis və kolbasa kimi tez xarab olan qidalar soyuducudan çıxarıldıqdan sonra ilk dörd saat ərzində yeyilməlidir. Uşağınıza bu barədə məlumat verin!



Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir