Amerikalı dietoloq Marci Saydel orqanizmin xəstəliklərə və iltihaba qarşı qabiliyyətini artırmaq üçün rasiondan bəzi məhsulları çıxartmağı tövsiyə edib.
Həkim həyat tərzi və yemək vərdişlərinin immun sisteminin bədəni xəstəliklərdən qorumaq və iltihabla mübarizə qabiliyyətinə böyük təsir göstərdiyini qeyd edib.
“Meyvə, tərəvəz, tam taxıl, yağsız zülal, qoz-fındıq və toxumların müntəzəm istifadəsi immun sisteminizin düzgün işləməsini təmin edəcək. Əksinə, pis yemək vərdişləri sağlamlığınıza xələl gətirə bilər”, – amerikalı ekspert vurğulayıb.
Həkimin sözlərinə görə, aşağı qida dəyəri olan bir sıra qidalar və içkilər var ki, onlar immunitet sistemini və sağlamlığınızı qoruya bilər.
Şirin qazlı içkilər – Qazlı içkilərdə şəkərdə olan boş kalorilərdən başqa heç nə yoxdur. İmmunitetin zəifləməsi ilə əlaqəli olan piylənmə və xroniki xəstəliklərə əlavə olaraq, həddindən artıq şəkər qəbulu iltihabı artıra və xəstəliklərlə mübarizə qabiliyyətinizi poza bilər.
Alkoqol – həddindən artıq içkidən qaçmaq üçün uzun səbəblər siyahısına zəifləmiş immuniteti də əlavə edin. İçki sətəlcəm və digər ağciyər xəstəliklərinə, yaraların yavaş sağalmasına və xəstəlikdən yavaş sağalmasına səbəb ola bilər.
Yarımfabrikatlar – dondurulmuş şam yeməyi və ya yarımfabrikat yeməklər immunitetiniz üçün ən yaxşı seçim deyil! Onlar natrium, şəkər, doymuş yağ və zərif karbohidratlarda yüksəkdir, qida və lifdə isə aşağıdır. Yalnız rəfinə edilməmiş qidalar immuniteti gücləndirir! (“Publika.az”)