QIDA

Bitki tərkibli qidalar ömrü uzadır

Baxış sayı: 483

Bitki tərkibli qidalar ömrü uzadır. Alimlər uzun illər ərzində apardıqları tədqiqatlar nəticəsində bu qənaətə gəliblər.

Son 20 il ərzində nəşr olunan 50-yə yaxın tədqiqatın yeni icmalına əsasən, bitki tərkibli qidalanma ürək xəstəliyi, xərçəng və ölüm riskinin qarşısını alır və bu, sağlamlıqla bağlı ən yaxşı amil hesab olunur. Tədqiqatlar göstərir ki, heyvan mənşəli məhsulların istehlakının azaldılması və bitki tərkibli qidalanmanın artırılması belə xəstəliklərin qarşısının alınmasında ən effektiv və sağlam yoldur.

Yeni bir araşdırma icmalı 2000-ci ilin yanvarından 2023-cü ilin iyununa qədər nəşr olunan 48 araşdırmanı qiymətləndirib və bitki tərkibli qidalanma, ürək sağlamlığı və xərçəng riski arasındakı əlaqəyə dair bir neçə əvvəlki araşdırmanın sübutlarını toplayıb. Nəticə göstərir ki, bitki tərkibli pəhrizlər əhəmiyyətli sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir. Bununla belə, tədqiqatçılar xəbərdarlıq edir ki, araşdırmada müəyyən edilən birləşmələrin gücü məhdud ola bilər, çünki təqib edilən qidalanma rejimləri, xəstənin demoqrafik göstəriciləri və tədqiqat müddəti baxımından qiymətləndirilən tədqiqatlar arasında çoxlu fərqlər var.

Bundan başqa, alimlər xəbərdarlıq edirlər ki, bəzi bitki tərkibli qidalar insanlarda vitamin çatışmazlığına səbəb ola bilər. Burada da ehtiyatlı olmaq lazımdır. Tədqiqatçılar bildirirlər ki, belə bir pəhriz XXI əsrdə insan sağlamlığına ən çox təsir edən xroniki xəstəlilərin qarşısını almaq üçün effektiv strategiyalardan biri ola bilər.




Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir