Balıq yemək sağlamlığa necə təsir edir?

Baxış sayı: 1. 750
Həkimlər bildirirlər ki, həftədə 2 dəfə 300 qram balıq yemək xəstəliklərə qarşı güclü vasitədir.
ANS PRESS-in məlumatına görə, balıq əti, A, D, K vitamini və B qrupu vitaminlər (B1, B2, B6, B12) baxımından zəngindir.
Balıq əti xərçəng riskini azaldır 
 
Balıq yağ turşularının ürək-damar, şəkər xəstəliyi və xərçəng kimi əhəmiyyətli xəstəliklərə tutulma riskini azaltdığını bildirilir. Ölkəmizdə olduqca tez-tez rast gəlinən ürək-damar xəstəlikləri, şəkər xəstəliyi və xərçəng kimi bir çox xəstəlikdən qorunmada əhəmiyyətli səhiyyə təsirlərinə malikdir. Bu müsbət təsirlərin təmin edilə bilməsi üçün həftədə ən az 2 dəfə 300 qram balıq yeməyi məsləhət görürlər.
Balıq beyin inkişafına güclü təsir edir 
“Xüsusilə beyin inkişafını sürətli inkişafı ana bətnindən başlayır, ilk 0-3 yaş dövrü üçün balığın ayrı bir əhəmiyyəti vardır. Bioloji dəyəri yüksək zülal və əsas amin turşu qaynağı olan balıq, çoxlu doymamış yağ turşuları ilə beyin inkişafına müsbət təsir edir. Bu səbəbdən xüsusilə hamiləlikdən etibarən hamilə qadınlar və 7 aydan etibarən tamamlayıcı bəslənməyə başlayan körpələrin yediyi balığın beyin inkişafını müsbət istiqamətdə təsir edəcəyi bildirilir. Bununla birlikdə, zülal məzmunu zəngin olduğundan digər qidalarda olduğu kimi balıq da saxlama, hazırlama və bişirmə qaydalarına diqqət edilmədiyində asanlıqla sağlamlıq risklərinə yol aça bilməkdədir.
Balıq və qatıq birlikdə yeyilə bilər? 
 
Xalq arasında balıq ilə süd məhsulları (qatıq, ayran və s) ilə bir arada yeyimləsi zəhərlənməyə səbəb olacağına dair səhv bir məlumatın olduğu bildirilir. “Balıq və qatığın hər ikisinin də təzə olması vəziyyətində bir arada yeyilməsi hər hansı bir sağlamlıq üçün qorxusu yoxdur. Ancaq aşağıdakı məsələlərə diqqət edilməsi vacibdir. Mağazadan balıq alarkən, hazırlayarkən və bişirərkən diqqət edilməsi lazım olan əhəmiyyətli vardır. Balığın keyfiyyəti, təzəliyi ilə qiymətləndirilir. Balıq alarkən, gözlərinin parlaq və ləkəsiz, qulaqlarının qırmızı-çəhrayı, pulları və üzgəclərinin diri, dərisinin gərgin olması vacibdir. Balıq mövsümdə alınmalıdır. Konservləşdirilmiş balıq alarkən mütləq etiket məlumatı oxunmalı, son istifadə tarixi Qida, Kənd Təsərrüfatı və Kənd Nazirliyindən istehsal / idxal icazəsi olmasına, qutuda dəlik, ziyan olmamasına diqqət edilməlidir.
Təzə balıqlar alındığından sonra iki saatdan çox otaq temperaturunda olmamalıdır, Bişirənə qədər pulları və içi dərhal təmizlənməli, sonra uyğun bir qabda soyuducuda qoyulmalıdır. Balıq bişirmədə ən uyğun və sağlam üsullar, buğlama, qaynatma və ya yağsız tavada bişirmək. Qızartma metoddan balığın qida dəyərinin azalmasına və zərərli maddələrin meydana gəlməsinə səbəb olduğundan istifadə edilməməlidir.



Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir