yemek

Bu saatlarda yemək insult riskini artırır

Baxış sayı: 316

Danılmaz faktdır ki, yediyimiz qida sağlamlığımıza böyük təsir göstərir. Ancaq qidanı nə vaxt istehlak etməyimiz də əhəmiyyətlidir. Bu yaxınlarda aparılan bir araşdırma göstərib ki, müəyyən vaxtlarda yemək insult riskini artırır.

Könüllülər orta hesabla yeddi il izlənilib. Bu müddət ərzində təqribən 2000 ürək-damar xəstəliyi, o cümlədən infarkt olub.

Ən gec saat 21:00-dan sonra şam yeməyi yeyən insanlar adətən “miniiflic” keçirirlər. Həmin insanların insulta tutulma ehtimalı 28 faiz daha çoxdur.

Bu axşam saat 8-dən əvvəl nahar yeyən insanlarla müqayisə edilib. Axşam saat 21:00-dan sonra axşam yeməyi yeyən insanlarda, axşam saat 20.00-dan əvvəl olanlara nisbətən ürək-damar xəstəlikləri riski daha yüksəkdir.

Nahardan sonra hər saat üçün araşdırmanın nəticələri göstərir ki, həmin şəxsin insult və ya mini insult keçirmə şansı səkkiz faiz artır. Axşam saatlarında artan qan təzyiqi zamanla damarlara zərər verə bilər. Bu da insult və infarkta səbəb olan qanın laxtalanma riskini artırır.

 

Aysel Şahmar




Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir